Com.tr’nin yetkileri Odtü’den BTK’ya geçti!




30 yıla yakın bir süredir ODTÜ’nün yönetiminde olan ‘com.tr’ alan adının yönetimi BTK’ya geçti ODTÜ’nün alan adı tahsisinden gelirinin yıllık en az 25 milyon TL olduğu tahmin ediliyordu.

TR uzantılı alan adlarını sağlayan ve bu alan adlarının tahsisi yetkisine sahip olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) yetkisi, ICANN’nın (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) kararıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) devredildi. ODTÜ’nün söz konusu ‘.tr’ alan adı tahsisinden gelirinin yıllık en az 25 milyon TL olduğu tahmin ediliyordu.

ICANN’nın hafta sonu yapılan yönetim kurulu toplantısında, TR uzantılı alan adlarının tahsisinin bölünmesi talebi resmen onaylandı. Yeni resmi alan adı yöneticisinin hükümete bağlı Türkiye’nin telekomünikasyon düzenleyicisi BTK olduğu açıklandı.

ODTÜ, 1991 yılından beri ICANN ile birlikte ‘.tr’ uzantılı alan adlarını sağlayan ve bu alan adlarının tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. ODTÜ’nün 330 binden fazla ‘.tr’ alan adının tahsisinden gelirinin yıllık en az 25 milyon TL olduğu tahmin ediliyordu.

Domain Incite’ın haberine göre, alan adı yönetiminin değişimi tüm tartışmalarda olduğu gibi kapalı kapılar ardında gerçekleşti. Söz konusu haberde, Türk hükümetinin alan adının kullanımını aldığı yazıldı.

ICANN’e bağlı IANA kurumunun devir teslim sürecini açıklayan bir rapor yayımlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda uluslararası hacker örgütü Anonymous tarafından ‘.tr’ alan adlı sitelere yapılan saldırılar gündem olmuştu. Anonymous, saldırılarla birlikte çeşitli sitelere sağlıklı internet erişimini ciddi anlamda sekteye uğratmıştı. Bu durumun yaşanmasının ardından eleştiri okları ODTÜ üzerine çevrilmişti.

Saldırılarda İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank gibi bankaların sunucuları çökertilirken, uzmanlar bu durumun sonrasında ODTÜ’ye karşı bir güvensizlik oluştuğunu söylemişti.

+ There are no comments

Add yours