NASA İlk kez kara delik (Black hole) fotoğrafı çekti!




NASA İlk kez kara delik (Black hole) fotoğrafı çekti!

Bilimin yeni devrimi: Güneşin 6.5 milyar katı kütlesinde “Canavar” kara deliğin ilk fotoğrafı

54 milyon ışık yılı, 1 ışık yılı=9.5 trilyon kilometre, 500 milyon trilyon kilometre uzaklıkta bilim insanlarının “Canavar” olarak tanımladığı bir kara deliğin fotoğrafı çekildi. Bu fotoğraf aslında ilk olmakla beraber bir kara deliğin görüntülü kanıtı olduğu için tarihe bu şekilde geçecektir.

M87 adı verilen bir galakside yer aldığı belirtilen karadelik, dünya üzerinde bulunan 8 teleskobun bir ağ yardımıyla bir birine bağlanmasını içeren bir çalışmayla görüntülendi. Teleskobun yapılması için 20 ülkeden 60 kurum ve 200’den fazla bilim insanı iş birliği yapmıştı.

Kara delik, elde edilen bulgular ile Albert Einstein’ın izafiyet teorisini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtiyor.

Bilim insanları Albert Einstein 20’. Yüz yılın başında Genel Görelilik Kuramı bağlamında var olduğunu öne sürdüğü kara delikler konusunda yapılan ilk doğrudan gözlem olduğunu kaydetti

Neden bu kadar bulanık?

Dünyamıza 500 milyon trilyon kilometre uzaklıkta bu canavar kara deliği görüntülemek için  dünyanın farklı bölgelerinde 8 farklı uzay teleskobunun  ortak bir ağda bir araya getiriliyor. Bu teleskoplar, 2017 yılında başlanılan çalışmayla eş zamanlı olarak komşu galaksimiz Messier 87’ye doğru dönüyorlar.

Bu teleskop ağının adı Olay Ufku Teleskobu (Event Horizon Telescope) Teleskopların kfarklı dalga boylarıyla topladıkları veriler yaklaşık 10 üniversitenin görselleştirme ve kalibrasyon merkezlerinde inceleme altına alınıyor. Alınan verilerden elde edilen görüntülerin bir araya getirilmesiyle 10 Nisan 2019’da gördüğümüz tarihin ilk karadelik fotoğrafı meydana geliyor.

Messier 87’nin Dünya’ya olan uzaklığı: 53 milyon 490 bin 000 ışık yılı

Oradan gelen ışık, yolculuğu sırasında uzun mesafeler kat ettiği için zayıflıyor, Zayıflayan ışımaları yakalamak için çok daha büyük ve duyarlı bir teleskoba ihtiyaç duyuyoruz.

Fiziksel olarak bu görüntüyü kaydedebilecek büyüklükte teleskop inşa etmemiz mümkün değil. Uzay Ufku Teleskobu sisteminde olduğu gibi farklı teleskopları ortak bir veri ağında bir araya getirmek mümkün oluyor. Bu nedenle görüntü netliğinden, yani yaklaladığımız ışık miktarından feragat etmek zorunda kalıyoruz.

ORtaya çıkan bu tarihi fotoğrafta olduğu gibi 5 petabayt boyuta sahip son derece yüksek çözünürlüklü bir görüntü ortaya çıkarıyor. Ancak yüksek çözünürlük demek fotoğraf konunun net olmasıyla aynı anlama gelmiyor. Bu görüntü herkesin görüntüleyebilmesi adına optimize ediliyor.

  

Karadelik hakkında atılmış en komik tweetler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M O D E R N  F İ K İ R L E R  E N S T İ T Ü S Ü

+ There are no comments

Add yours