Nedir Bu Bitcoin?




Bitcoin Nedir sorusunun cevabı 2018 yılında en çok aranan konulardan birisi oldu. Bitcoin, elektronik ortamda yaratılmış ve yine elektronik ortamda elde edilebilen dijital bir para birimidir. Merkezi olmadığından dolayı herhangi bir kurum, kuruluş veya kişinin kontrolü altında değildir. Bitcoinler Dolar veya Euro gibi banknotlar halinde basılan paralar değildir. Matematik problemleri çözebilen yazılımlar kullanan bilgisayarlarda, insanlar ve her geçen gün artan iş yerleri tarafından oluşturulmaktadır. Bitcoin, Kripto Para olarak da bilinen, gelişen bir teknolojinin ilk örneğidir.

Bitcoin’in Normal Para Birimlerinden Farkı

Bitcoin, elektronik ortamdan bir şeyler almak için kullanılabilir. Bu anlamda, dijital ortamda da kullanılabilen Türk Lirası, Dolar veya Euro gibi nitelendirebileceğimiz bir para birimidir. Fakat Bitcoin’in en önemli özelliği ve onu bildiğimiz para birimlerinden ayıran şey merkezi olmamasıdır. Bitcoin ağını, hiçbir kurum kontrol etmemektedir. Bu bazı insanları rahatlatmaktadır. Çünkü, bu şu demek oluyor ki: Büyük bir banka bu paraya karışamaz.

Bitcoin’i kim oluşturdu?

Satoshi Nakamoto isimli bir yazılım geliştirici, matematiksel kanıta dayalı elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin fikrini ortaya atmıştır. Buradaki fikir, hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmayan, çok düşük işlem ücretiyle hemen hemen anlık olarak elektronik ortamda aktarılabilen bir para birimi oluşturmaktır.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bu para birimi hiç kimseye hesap vermeyen, kendi kurallarını koyan bir merkez bankası tarafından fiziksel olarak üretilmemektedir. Çünkü merkez bankaları, milli borcu kapatmak için kolayca fazladan para basarak paranın değerini düşürebilmektedir. Bunun yerine, Bitcoin herkesin katılabileceği bir insan topluluğu tarafından dijital olarak oluşturulmaktadır. Bitcoinler, dağıtılmış şebekedeki işlem gücü kullanılarak kazılmaktadır. Buna madencilik denir. Bu ağ aynı zamanda sanal para birimiyle yapılmış para işlemlerini etkili bir şekilde işleyerek, Bitcoin’i kendi ödeme ağı haline getirmektedir.

Sınırsız Bitcoin üretilebilir mi?

Hayır. Bitcoin protokolü – Bitcoin’in çalışmasını sağlayan algoritmalar – gereği madenciler tarafından yalnız 21 milyon Bitcoin yaratılabilir. Ama bu Bitcoinler daha küçük parçalar haline bölünebilir. Bölünebilecek en küçük miktar bir Bitcoin’in yüz milyonda biridir ve bu birime Bitcoin’in kurucusunun adı olan ”Satoshi” denir.

Bitcoin’in temeli nedir?

Geleneksel para birimlerinin temeli altın veya gümüştür. Teorik olarak bilirsiniz ki, bir bankaya gidip 1 dolar verirseniz karşılığında altın alabilirsiniz (tabii pratikte işe yaramıyor). Ama Bitcoin’in temeli altın değil, matematiktir. Dünya çapında, insanlar Bitcoin üretmek için matematiksel bir formülü takip eden yazılımlar kullanmaktadır. İsteyen herkes bu matematiksel formüle rahatça ulaşılabilir ve böylece kontrol edebilir. Yazılım aynı zamanda açık bir kaynaktır. Yani “sistem yapması gereken şeyleri yapıyor mu?” diye kontrol etmek isteyen herkes inceleyebilir.

Bitcoin(BTC) Para Birimi Hakkında

Merkezsiz
Bitcoin ağı, tek bir merkezi otorite tarafından kontrol edilemez. Bitcoin üreten(kazan) ve transferleri işleyen her makine bu ağın bir parçasını oluşturur ve makineler birlikte çalışır. Yani teorik olarak bir merkez otorite bu ağın para politikasıyla uğraşıp bir erimeye neden olamaz – veya Avrupa Merkez Bankası’nın 2013’ün başlarında Kıbrıs’ta yaptığı gibi, kafasına göre müşterilerin parasını alamaz. Herhangi bir sebep yüzünden sistemin bir parçası çevrimdışı olsa da, para akışı devam eder.

Kolay Kurulum

Geleneksel bankalar yalnızca bir banka hesabı açtırmak için bile sizi türlü işlemlerden geçirir. Bir esnaf hesabı açmak bürokrasiyle donatılmış oldukça uğraştırıcı bir iştir. Ancak, bir Bitcoin hesabını hiçbir soruya cevap vermeden, hiçbir ücret ödemeden saniyeler içinde oluşturabilirsiniz.

Anonimlik

Kullanıcılar birden çok Bitcoin hesabı açabilir ve bu hesaplar herhangi bir isme, adrese veya kimliği ortaya çıkaran başka bir bilgiye bağlı değildir.

Şeffaflık

Bitcoin, Blockchain denilen bir nevi hesap defterinde, sistemde yapılmış olan tüm işlemlerin detaylarını saklar. Her şey blockchainde depolanır. Ayrıca kamuya açık bir Bitcoin hesabınız varsa, o hesapta ne kadar bitcoin saklandığını herkes görebilir. Sadece hesabın size ait olduğunu bilmezler. Ama bunlara karşılık insanların hesaplarını daha saklı hale getirmek için uygulayabileceği şeyler vardır:

Aynı bitcoin hesabını sürekli olarak kullanmamak
Tek bir hesaba yüklü miktarda Bitcoin aktarmamak

Cüzi işlem ücretleri

Uluslararası aktarımlarda bankanız sizden onlarca ₺ ücret kesebilir. Bitcoin ise bu şekilde bir ücret almaz.

Hız

İstediğiniz yere para gönderebilirsiniz ve Bitcoin ağı transfer işlemini onayladığı anda paranız birkaç dakika içinde hedef noktaya ulaştırılır.

Geri ödemesizdir

Birine bitcoin yolladığınız an, alıcı size iade etmezse, geri alamazsınız. Sonsuza kadar gitmiş olur.

Categories

+ There are no comments

Add yours